top of page
Search
  • Nadia Eventing Simulator

Maddie de eventing simulator: het verhaal achter de schermen

Daar zaten we met z’n zessen rond de tafel: ondernemers, wetenschappers, allen fervente recreatieve ruiters. Allen fanatiek (maar niet professioneel) bezig met paarden.


En we hadden allen een gedeelde bezorgdheid: (Sport-)paarden worden vaak omringt door een hele business-keten van producten: zadels en zadelfitters, bitten en bit-fitters, osteopaten, aqua-training, hulpmiddelen om het paard in een frame te houden (waarvan je soms denkt: écht ?!?), massage-dekens, gelpads, coolpacks, gespecialiseerde dierenartsen, hoefsmeden, … Enfin, het kan niet op…


En voor ruiters?


Wat bestaat er nu echt voor ruiters zelf?


Bestaan er überhaupt diensten die 100% helemaal op de ruiter focussen? Wat is er buiten kleding, laarzen, caps, zweepjes en props allerlei voor de paarden? Hoeveel gespecialiseerde ruiterdiensten zijn er? Fitness-centra gespecialiseerd in ruiters? Personal coaches specifiek voor ruiters? Kinesisten? Dokters? Hulpmiddelen? Zijn er hulpmiddelen om de ruitervaardigheden te trainen? Om scheve ruiters in een houding of een frame te duwen? Om die holle of bolle rug te corrigeren? Om die handen stil te houden? Om die benen stil te houden? Om die fitheid te verbeteren? Hoeveel gespecialiseerde zorg is er voor de ruiter (en de ruitervaardigheden) specifiek?


Het is een arm landschap als je als ruiter echt wilt werken aan jezelf zonder het paard te belasten.


Na een paar glazen wijn werden de gesprekken over het algemeen creatiever, maar ook cynischer. Welke ruiter werkt nou echt aan zichzelf naast het paardrijden? In het beste geval zijn er een paar ruiters die regelmatig naar de kine gaan, of de osteopaat of masseur. Of ze gaan naar de fitness, of ze lopen een paar keer per week. Maar dat is vaak op individueel initiatief. Er is precies geen gestructureerd en gespecialiseerd aanbod voor ruiters en hun noden. En de grote hoop van (recreatieve) ruiters doen meestal niets buiten paardrijden. Er zijn dus gewoonweg teveel ruiters die gewoon niet fit zijn, en daardoor hun paard overbelasten. En er zijn wellicht heel goede, professionele ruiters die misschien nog beter zouden kunnen presteren als ze zouden kunnen terugvallen op gespecialiseerde diensten.


Na vele jaren gepalaver over wat ruiters zouden moeten doen, en na vele uren van frustratie-uitingen over het gebrek aan ruiter-trainings-aanbod, zijn we dan toch maar tot actie overgegaan. Omdat we de Racewood Eventing Simulator leerden kennen. De simulator werd op slag het symbool voor alles waar we naar verlangden: eindelijk iets waar de ruiter 100% op zichzelf kan focussen, eindelijk een plek om de ruitervaardigheden kritisch onder de loep te kunnen nemen, eindelijk iets waar ruiters – zonder het paard te storen – konden werken aan zichzelf, in een veilige, positieve, constructive omgeving.


De simulator is dan van start gegaan in juli 2018 hier in Geel op het Reitenhof. En we hebben sindsdien actief geïnvesteerd in het promoten van onze filosofie: Creating Rider Balance and Stability. De partners met wie we werken (zoals www.equi-training.be ) delen onze bezorgdheid, onze missie en visie, en streven er –samen met ons- naar om meer nadruk te leggen op de ruiter, en de ruiter meer te omringen met zorg en aandacht. Omdat paardensport ook en vooral ruitersport is !


Intussen zijn ook Syntra, de Vlaamse Liga Paardensport, een aantal bondscoaches en heel wat professionele ruiters de simulator komen uitproberen. De reacties zijn positief en de samenwerkingsverbanden staan in de steigers. The future looks brighter now... En we zijn blij dat we een steentje mogen bijdragen.

156 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page