top of page
Search
  • Nadia Eventing Simulator

Paardrijden en yoga... omdat goed ademhalen een verschil maakt.

"When you own your breath,

nobody can steal your peace."

~Author Unknown


Een aantal jaar geleden ben ik met yoga begonnen.


Niet omdat ik zo’n zweverig type ben. Integendeel. Ik had gewoon geen andere keuze. Net geopereerd, ik mocht niet lopen, niet rijden, niks eigenlijk, behalve rusten. Maar stilzitten is niks voor mij. Dus ging ik op zoek naar een ‘sport’-beoefening die rustig genoeg was. En zo kwam ik terecht op het youtube kanaal van Yoga with Adriene. Het zweverige aureooltje vloog al snel de deur uit. Adriene liet me met veel gevoel voor humor kennismaken met mijn eigen scheefheden en stijfheden. De oefeningen waren veel pittiger dan ik dacht. En na een paar weken voelde ik dat mijn lichaam stilaan begon te veranderen. Sterker, soepeler, rechter. En het deed ook mentaal iets met me. Rustiger, meer focus, krachtiger. Ik kreeg meer contact met mezelf: mijn wensen, mijn verlangens, mijn doelen. En hoe meer ik goed luisterde naar de achterliggende filosofie van yoga, hoe meer ik besefte dat er enorm veel raakpunten waren met paardrijden (of wat goed paardrijden zou moeten zijn).


Om te beginnen is er dus die ademhaling.


Een rustige, diepe buikademhaling helpt om ontspannen te rijden, diep te zitten en je zwaartepunt zo laag mogelijk te houden. Yoga is helemaal gericht op (onder meer) het trainen van die gecontroleerde, diepe, rustige en ritmische ademhaling. Als allerlei prikkels leiden tot stress, angst, onzekerheid, boosheid … dan zal je ademhaling versnellen, oppervlakkig worden, en ook ongecontroleerder. En paardrijden brengt toch wel vaak stress met zich mee: je paard schrikt of is gespannen, wedstrijdstress, teveel kritische toeschouwers, de eerste keer op verplaatsing of voor het eerst gaan lessen bij een nieuwe instructeur…


Net op zo’n momenten moet je terugkeren naar je ademhaling. Door je te focussen op je ademhaling, kan je die onder controle krijgen, en, dan krijg je automatisch ook meer grip op je emoties. Je kan dus – letterlijk – negatieve gevoelens (h)erkennen en vervolgens weg-ademen.


Maar controle over je ademhaling is niet het enige dat yoga te bieden heeft...


Morgen meer72 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page